Black Friday er fredagen etter Thanksgiving Day i USA (fjerde torsdag i november). Siden tidlig på 2000-tallet, har det vært ansett som begynnelsen på julehandelen i USA, og de fleste store butikkene åpner veldig tidlig å tilby reklamesalg. Black Friday er ikke en offisiell helligdag, men California og noen andre stater har “The Day After Thanksgiving” som en ferie dag for statsansatte, noen ganger i stedet for en annen føderal ferie som Columbus Day.

black friday norge

Mange ikke-detaljhandel ansatte og skoler har fri både Thanksgiving og påfølgende fredag, som sammen med vanlig helg gjør det til en fire-dagers helg. Dette fører igjen til økt antall potensielle kjøpere. Black Friday har rutinemessig vært den travleste handledagen i året siden 2005.
I 2014 ble det handlet for $50.9 milliarder i løpet av 4-dagers Black Friday helg, ned 11% fra året før. Mens om lag 133 millioner amerikanske forbrukere handlet i samme periode, ned 5,2% fra fjorårets 141 millioner.

Black Friday navnet oppsto i Philadelphia, hvor det opprinnelig ble brukt til å beskrive den tunge og forstyrrende biltrafikk støyen som ville oppstå dagen etter Thanksgiving. Bruk av begrepet startet først i 1961 og begynte å se bredere bruk utenfor Philadelphia rundt 1975. Senere har en alternativ forklaring oppstått: At butikker tradisjonelt drives med økonomisk tap (“og har røde tall”) fra januar til november, og “Black Friday” indikerer det punktet hvor forhandlere begynner å gå med overskudd, eller “får svarte tall i regnskapet”.